to nie sa zadne magiczne sposoby, tylko proste metody, ktorych czasem mamusie nie stosuja ze wzgledu na przesadna troskliwosc nad dzieckiem 😉
np: w dzien nie zaslaniaj zaslon, niech dzidzia nie spi w ciemnosci, moze byc glosno, a jak sie obudzi to juz niech nie idzie spac!, jak za dlugo spi budz go, chociaz mialoby to oznaczac dla ciebie wiecej pracy po nieprzespanej nocce, dziecko trzeba nauczyc poprzez rutyne, ze jest noc i dzien, bo organizm nie wie kiedy wytwarzac melatonine (hormon snu), bez tego dziecko zapada w sen (gleboki) wtedy kiedy jest najedzone, zmeczone, a nie wtedy kiedy trzeba spac
http://pl.wikipedia.org/wiki/Melatonina
np: na noc rutyna, czyli kapanie, dokladnie ta sama godzina spania, i nie wstawaj w nocy jak tylko dziecko pisknie, daj mu samemu sie wyciszyc (wiadomo nie do przesady)……..serce bedzie bolalo ……….
wiem, ze to bezdusznie brzmi, ale moj maly w ten sposob nauczyl sie rozpoznawc dzien od nocy, u mnie byl ten problem i u wielu moich kolezanek tez, do roku w dzien spal jak zabity po nieprzespanej nocy, a w nocy tylko….drzemal, a jak sie ruszyl to mamusia juz kolysala BLEDNE KOLO
wiesz jest duzo przyczyn dla ktorych dzieci moga nie spac w nocy
moga sie nienajadac (ale nie karm go zawsze jak sie budzi, tak dla uspokojenia sytuacji) bo sie do tego przyzwyczai i trudno ci bedzie oduczyc, [u:48ef20e7a6]moze za duzo spi w dzien [/u:48ef20e7a6], moj maly jak mial pol roku to spal 3 razy po 2 godziny (chyba jak dobrze pamietam), ale kazde dziecko ma inaczej, wiesz zmecz go w dzien, jeden raz, drugi, tydzien…. jak bedzie zmeczony to w nocy bedzie pieknie spal, dzien, dwa, w nocy sie wyspi to w dzien bedzie sie bawil i bledne kolo zaniknie……………..
moje dziecko do tej pory jak jest malo zmeczone to spi krocej w nocy
mam nadzieje, ze nie przynudzilam
powodzenia 😉