Ulubione dania na wynos Brytyjczyków Chińszczyzna i dania kuchni hinduskiej – nierzadko zawierają nielegalne barwniki spożywcze. Stwierdzono w nich również wysokie stężenie soli i tłuszczów nasyconych. Agencja Standardów Żywności domaga się wprowadzenia ograniczeń w użyciu barwników spożywczych. Na czarnej liście znalazły się barwniki o numerach E110, E129, E102 oraz E124 ponieważ dowiedziono, że u niektórych
Ulubione dania na wynos Brytyjczyków
Chińszczyzna i dania kuchni hinduskiej – nierzadko zawierają nielegalne barwniki spożywcze. Stwierdzono w nich również wysokie stężenie soli i tłuszczów nasyconych.
Agencja Standardów Żywności domaga się wprowadzenia ograniczeń w użyciu barwników spożywczych. Na czarnej liście znalazły się barwniki o numerach E110, E129, E102 oraz E124 ponieważ dowiedziono, że u niektórych dzieci wywołują one nadpobudliwość.
Z badań wynika również, że przeciętne danie hinduskie zawiera 116 procent dopuszczalnej dziennej dawki tłuszczów nasyconych oraz 92 procent dopuszczalnej dziennej dawki soli. W przypadku dań chińskich było nie lepiej: 119 procent dopuszczalnej dziennej dawki soli oraz 16 łyżeczek cukru, czyli 75 procent zalecanej dziennej dawki.
Spożycie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, a w efekcie zwiększać zagrożenie chorób serca.
Dzienne dawki spożycia soli są różne dla różnych grup wiekowych. Dorośli nie powinni spożywać więcej niż 6 gram soli, a małe dzieci nie więcej niż 2 gramy.
Oprócz nielegalnych barwników, wysokiego stężenia tłuszczów, soli i cukru, stwierdzono również obecność orzechów w daniach, które rzekomo miały być od nich wolne. Może to być wyjątkowo groźne dla osoby z poważną alergią.
Dania gotowe, które można kupić w supermarketach, muszą być zaopatrzone w odpowiednie informacje na temat składników. Departament zdrowia chce wprowadzić podobne wymogi nie tylko dla restauracji, ale również dla dań na wynos.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *