Skażone ogórki z Niemiec

Ile będzie ofiar? Liczba ofiar śmiertelnych bakterii E. coli to 14 osób, a ponad tysiąc osób jest zakażonych, w tym wielu w stanie ciężkim. Do tej pory bakterie znaleziono w ogórkach pochodzących z Hiszpanii, jednak naukowcy przypuszczają, że nie jest to jedyne źródło bakterii. Dotychczas wszystkie ofiary epidemii znajdowały się na terenie Niemiec lub zachorowały

Ile będzie ofiar?

Liczba ofiar śmiertelnych bakterii E. coli to 14 osób, a ponad tysiąc osób jest zakażonych, w tym wielu w stanie ciężkim. Do tej pory bakterie znaleziono w ogórkach pochodzących z Hiszpanii, jednak naukowcy przypuszczają, że nie jest to jedyne źródło bakterii.

Dotychczas wszystkie ofiary epidemii znajdowały się na terenie Niemiec lub zachorowały po podróży do tego kraju. W Polsce w szpitalu znalazła się kobieta, która na stałe mieszka w Niemczech, również chorzy zgłoszeni w Danii, Szwecji i Holandii zachorowali po powrocie z Niemiec. Większość ofiar pochodzi z okolic Hamburga, gdzie bakerie E.coli wykryto w ogórkach pochodzących z hurtowni warzyw, z targu i gastronomii.

Eksperci przestrzegają, okres intubacji bakterii w organizmie człowie trwa nawet 10 dni, co oznacza, że największa fala zakażeń może dopiero nadejść. Jak podaje radio Tok.fm,  rzecznik ministerstwa zdrowia Dolnej Saksonii powiedział, że trzeba się liczyć z tym, że liczba ciężko chorych jeszcze się zwiększy. 

Objawy zakażenia to biegunka, potem ostra niewydolność nerek, niedokrwistość hemolityczna i niedobór płytek krwi. Dla zwykłego śmiertelnika oznacza to gorączkę, skąpomocz lub bezmocz, podwyższone ciśnienie tętnicze, zaburzenia rytmu serca i objawy neurologiczne, a na skórze wybroczyny.

Niemieckie władze ostrzegają by nie jeść sałaty, surowych ogórków i pomidorów.

 

 

 

Podobne artykuły

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *