Świąteczne potrawy na brytyjskich stołach

Co kraj to obyczaj olska ma swój świąteczny barszcz z uszkami, makówki, kapustę z grzybami, karpia, Niemcy swoje Hexenhäuserl, Springerle, Plätzchen, Meksyk Ensalade de Noche Buena, Bacalao i Romeritos, Filipiny Ensaymadae, Rellenong manok czy Jamon en dulce. Wielka Brytania także ma swoje specjalne, świąteczne menu. Najważniejszym (i zdecydowanie największym) daniem jest w wielu brytyjskich domach

Co kraj to obyczaj

olska ma swój świąteczny barszcz z uszkami, makówki, kapustę z grzybami, karpia, Niemcy swoje Hexenhäuserl, Springerle, Plätzchen, Meksyk Ensalade de Noche Buena, Bacalao i Romeritos, Filipiny Ensaymadae, Rellenong manok czy Jamon en dulce. Wielka Brytania także ma swoje specjalne, świąteczne menu.

Najważniejszym (i zdecydowanie największym) daniem jest w wielu brytyjskich domach pieczony indyk (roast turkey). Wyparł on bardzo popularną jeszcze w XIX wieku pieczoną gęś (roast goose), choć zdarza się, że zastępowany jest pieczoną wołowiną (roast beef), bądź pieczoną kaczką (alternatywą dla wegetarian jest nut roast – danie przyrządzane z orzechów brazylijskich i orzechów nerkowca).

Daniom mięsnym towarzyszą zwykle zagęszczane sosy (gravy) sporządzane na bazie sosów własnych i żurawina. Na talerzu z daniem głównym najpewniej pojawią się także pieczone ziemniaki (roast potatoes) i obowiązkowo kapusta brukselka (choć inne warzywa – w tym pieczona pietruszka, także cieszą się sporym powodzeniem). Popularne są ponadto kasztany.

Inną tradycyjną mięsną potrawą są pigs in blankets – parówki w cieście, które samo w sobie nazywane jest też kolache (z czeskiego kolace, co dobrze kojarzy nam się z naszym polskim kołaczem).

Desery

Pod terminem Christmas cake kryje się spora różnorodność ciast – zarówno jeśli o kształt, wielkość, składniki i wykończenie chodzi.

Christmas pudding

Najsłynniejszym świątecznym deserem jest bez wątpienia Christmas pudding – ciężkie ciasto przyrządzane z suszonych owoców, łoju i niewielkiej ilości mąki. Tradycyjnie, w przygotowywaniu puddingu uczestniczy każdy członek rodziny, który w trakcie mieszania składników wypowiedzieć może życzenie. Jest to deser niebywale trwały – wiele rodzin jeden z przygotowanych puddingów przetrzymuje do Wielkanocy, a zdarzają się i tacy, którzy co roku w czasie świąt zjadają pudding przygotowany rok wcześniej.

Dundee Cake

Drugie miejsce na liście świątecznych ciast zajmuje (zwłaszcza w Szkocji) Dundee Cake, zwane też Whisky Cake – lekkie, biszkoptowe ciasto z dodatkiem whisky i sporej ilości suszonych i kandyzowanych owoców. Dekorowane jest często migdałami bądź innymi orzechami i – podobnie jak Christmas pudding – jest deserem długowiecznym.

Trifle

Na wielu świątecznych stołach gości także trifle – warstwowy deser, którego dolną warstwę stanowi ciasto biszkoptowe, a kolejne owoce bądź galareta, słodka budyniowa masa i bita śmietana.

Chocolate Yule log

Ciekawym – przede wszystkim ze względu na walory wizualne – smakołykiem jest Chocolate Yule log – podłużne, dekorowane ciasto o kształcie polana używanego do palenia w kominku (Yule oznacza święta Bożego Narodzenia, a log – takie właśnie kominkowe polano).

Mince pies

Wreszcie słynne mince pies – niewielkie ciastka przyrządzane z ciasta kruchego lub ptysiowego, nadziewane suszonymi i kandyzowanymi owocami, z dodatkiem cynamonu lub gałki muszkatołowej, orzechów, alkoholu (zwykle brandy lub rumu) łoju lub tłuszczu roślinnego. Mince pies tym różnią się od mince tart, że w przypadku tych pierwszych owoce są przykryte ciastem także z góry. Niegdyś ciastka te nadziewane było mięsem i owocami (stąd zachowana do dziś nazwa – mince), ale obecnie są daniem typowo deserowym.

Wiele świątecznych ciast podawanych jest z bitą śmietaną bądź z tzw. Brandy Butter, które jest mieszanką brązowego cukru (ewentualnie cukru pudru), masła (niesolonego, rzecz jasna) i brandy.

Źródło: Emito.net

Podobne artykuły

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *